Kom ud af din misbrugs vane med et ophold på et misbrugscenter

27 december 2020
Astrid Pedersen

Når lægen udskriver medicin på recept tænker de færreste over at det kan være farlige sager. Men faktisk kan det godt lade sig gøre at blive afhængig af receptpligtig medicin i direkte farlig grad.

Pillenarkomani er ikke noget nyt fænomen, og er desværre temmelig udbredt i Danmark. I det følgende kan du læse mere om hvorfor visse former for receptpligtig medicin er afhængigheds skabende – og hvordan man kommer ud af pillenarkomani.

Hvordan bliver man pillenarkoman?

Pillenarkomani – eller afhængighed af receptpligtig medicin, som er den korrekte betegnelse – kan opstå i forbindelse med et dagligt indtag af angst hæmmende eller smerte lindrende medicin.

Visse former for angst medicin, for eksempel de såkaldte benzodiazepiner, er mere vanedannende end andre. Dette skyldes benzodiazepinernes euforiserende virkning, som lynhurtigt gør kroppen afhængig. Der vil således hurtigt opstå tolerans hvilket vil sige at der skal mere og mere til af det pågældende stof for at opnå den ønskede virkning mod angst anfald og søvnløshed.

Efter blot få måneder indtag af benzodiazepiner vil brugeren risikere meget grimme abstinenser ved ophør – for eksempel delirium, feberrystelser og kramper samt influenza lignende symptomer så som smerter i kroppen, voldsom hovedpine og kvalme.

Der ud over vil man som følge af den skade som er sket på hjernens belønnings system opleve opgivelse og ulyst samt manglende livsmod. Visse misbrugere af amfetamin gennemlever en meget lang og svær periode med depression og selvmords tanker – og det er ikke sjældent at disse rent faktisk bliver ført ud i livet.

Derfor er det meget vigtigt at du får professionel hjælp til afvænning hvis du er havnet i et misbrug af benzodiazepiner. Og det kan du få på et misbrugscenter som har specialiseret sig i afhængighed af læge ordineret medicin.

Hos det danske misbrugscenter Behandlingscenter Stien kan du komme i afvænnende behandling og dermed ud af dit pillemisbrug. Læs mere på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder