Hvad er melatonin – og hvordan virker det?

15 januar 2020
Astrid Pedersen
Hvad er melatonin – og hvordan virker det?

Måske har du hørt om melatonin – og hvor vigtigt dette stof er for den sunde søvn og den hensigtsmæssige søvn rytme. Her er det vigtigt at forstå, hvad melatonin egentlig er, og hvorfor stoffet virker som det gør.

Melatonin er et hormon, som forekommer naturligt i kroppen, og som vi selv producerer via kroppens signal system. Melatonin regulerer kroppens søvn på naturlig vis, og produceres således mestendels i natte timerne, hvor de fleste mennesker sover.

Dette er en følge af menneskets naturlige døgnrytme – sollys sætter gang i produktionen af serotonin, og den faldende lys intensitet trigger melatonin fremstillingen. Det er derfor, at skærme lige før sengetid er en virkelig dårlig idé, hvis man ønsker sig et sundt søvn mønster, og sætter pris på at vågne frisk og veludhvilet.

Lys fra tv, computer, smartphone eller tablet forstyrrer balancen og skaber søvnløshed og dårlig søvn. Derfor er nøglen til sund søvn først og fremmest at slukke for skærmene et par timer inden du skal sove.

Kan jeg købe melatonin som piller?

Syntetisk fremstillet melatonin eksisterer som kost tilskud, men sælges endnu ikke i Danmark – i hvert fald ikke som håndkøbs medicin. Dette skyldes den strenge lovgivning omkring disse former for medicin på det danske håndkøbs marked.

Hvis du ønsker en bedre nattesøvn, og du i forvejen har prøvet at slukke alle skærme uden resultat, er der dog stadig hjælp at hente. Du kan nemlig lokke kroppen til selv at producere melatonin – og så kan du også hente en del gennem kosten. For eksempel er fede fisk så som laks eller makrel prima kilder til vitamin B6 og omega 3 fedtsyrer – to super foods, når det gælder sund søvn. Og sørger du for at få masser af sollys og frisk luft i løbet af dagen, vil du også kunne påvirke din nattesøvn i positiv retning.

Du kan få yderligere information om melatonin på melatoninguide.dk

Flere Nyheder