Få en professionel ultralydundersøgelse

18 oktober 2022
admin

editorial

Røntgenundersøgelse og ultralydsundersøgelse er til forskellige former for diagnostisk billedteknik. De anvendes til at opnå et billede af kroppen, som kan give lægerne en indikation af, hvad der er galt. Begge undersøgelser udføres på røntgenklinikker rundt om i landet. Vi vil her give dig et overblik over de to forskellige former for billeddiagnostik.

Hvordan tager man et røntgenbillede?

Røntgenstråler bruger en meget højenergisk form for elektromagnetisk stråling til at skabe billeder af kroppens indre. Energien absorberes forskelligt af de forskellige væv, så forskellige mængder røntgenstråler kan trænge igennem til filmen.

Dette resulterer i et sort/hvidt billede på filmen. Knogler fremstår hvide, fordi de absorberer mere røntgenstråler end blødt væv, som fremstår gråt.

image

Hvordan foretages en ultralydsscanning?

Ved ultralyd anvendes lydbølger, der sendes ind i kroppen og reflekteres tilbage af de indre organer. En speciel sonde udsender lydbølgerne, som derefter opfanges af en computer, der producerer et billede.

Ultralyd anvendes ofte til at undersøge spædbørn i livmoderen, da der ikke anvendes ioniserende stråling.

Hvordan foregår røntgenundersøgelser og ultralydsscanninger?

Undersøgelser med såvel røntgenstråler som ultralyd er smertefri og let at tolerere. Du kan blive bedt om at tage noget tøj af til røntgenundersøgelsen, men du får en kittel på. Ved ultralyd vil du normalt blive bedt om at ligge på et leje. Der smøres en klar gel på din hud, og sonden flyttes rundt i det område, der skal undersøges.

Hvornår bruges røntgen, og hvornår bruges ultralyd?

Røntgenstråler bruges ofte til at undersøge knogler og led, mens ultralyd mere almindeligt bruges til at visualisere blødt væv som f.eks. organer. Begge undersøgelser kan dog anvendes til begge formål, afhængigt af den kliniske indikation. Din læge vil drøfte med dig, hvilken test der er mest hensigtsmæssig i dit tilfælde.

Du kan læse mere, og bestille tid til en røntgen- eller ultralydundersøgelse online på hjemmesiden www.noerrevold.dk.

Flere Nyheder